Znam li kvalitet vode koju koristim?
Zvanične i opšte primenjivane metode fizičko-biološko-hemijske analize kvaliteta vode za piće, nisu se menjale poslednjih 25 godina. Po još uvek važećem “Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće“ (Sl.list SFRJ, br.33/87) kao i dopunama koje su do 1990. godine uradile dve komisije tadašnjeg Saveznog zavoda za zdravstvenu zaštitu, usvojena je i na dalje, do današnjih dana, primenjivana analitička metodologija koju čine:
• 121 metoda za odredjivanje kvaliteta vode za piće kroz odredjivanje 64 fizička, fizičko-hemijska i radiološka indikatora
• 15 metoda za dokazivanje 15 bakterioloških indikatora za ocenjivanje higijenske ispravnosti.
Navedene metode analize daju preko 250 hemijsko-biloških parametara kvaliteta vode za piće. Medju njima nema parametara bioenergetske prirode.
S druge strane, savremena nauka kroz svoje nove naučne grane, biofiziku, nanotehnologiju, bioinformatiku i dr., u svojim osnovnim naučnim metodologijama se sve vise i konkretnije bavi energetskim poljima materije, biopoljima živih bića, energetskim uticajima i odazivima, promenama energetskih polja i sl. Ipak, sama energetska uredjenost i promene energetskog stanja vode su u ovakvim ispitivanjima slabo zastupljena. Razlozi su, po nama, različiti i kompleksni. I velika većina njih baš i nema veze sa naukom.
Neka od navedenih, standardnih i zakonom propisanih metoda merenja osobina vode koristimo i mi u našim dijagnostičkim metodama na posmatranom objektu. Tvrdoća vode, PH vrednost i sl Svesni smo da je takva dijagnostika limitirana i da liči poredjenju gde autolimar odredjuje štetu na limariji gledajući fotografiju auta ali čak i takvi, posredni rezultati merenja kvaliteta vode, mogu biti od koristi u stvaranje konačnog zaključka o kvalitetu vode koja se koristi.
Dodatno, naša 3E metoda uključuje još nekoliko dodatnih načina merenja kvaliteta vode koji se, pre svega, zasnivaju na životnosti vode, njenom energetskom statusu, na odredjivanju nivoa njenog prirodnog uredjenja i njenoj genotoksičnosti. Neke od njih su: O-Ring metoda profesora Omure ili Allium test za odredjivanje toksičnosti i genotoksičnosti vode.
Krajnji cilj merenja je stručna procena koliko je voda koja se u datom objektu upotrebljava za piće i higijenu dobra za živi svet a ne samo da li nivo njenog kvaliteta potpada ili ne pod skale zvanične nauke.
Metode koje koristimo za poboljšanje kvaliteta vode se svode na dodatno struktuiranje vode upotrebom nanotehnoloških i bioinformatičkih uredjaja. Vodu posmatramo kao osnovni bioinformatički materijal prorode i poznajemo njenu osobinu reakcije na pozitivnu informaciju koja se direktno odražava na njenu životnost i pozitivan uticaj na živi svet. U više naučnih radova smo objasnili i potvrdili da se konzumiranje i opšte korišćenje prirodno struktirane vode direktno odražava na celokupni metabolički sistem živog bića gde aktivno učestvuje i u oporavku i prevenciji.
VODA JE ŽIVOT
LJUDSKO TELO JE SASTAVLJENO OD 60-70% VODE
LJUDSKI MOZAK SAČINJAVA 80% VODE
LJUDSKI EMBRION SE SASTOJI OD 98% VODE
KAKO ODNOSIMO PREMA VODI, TAKO SE PRIRODA ODNOSI PREMA NAMA